Problem ulocków polega na tym że ludzie nie wiedzą jak tego używać , np Gienek ma kryptonite za 180 zł ulock z linką i zapina rower linką a linkę ulockiem do stojaka tak że przecinając linkę ulock zostaje ze stojakiem nie wytłumaczysz mu że tak się nie zapina .
Ja mam kłódkę kryptonite NEW York kupiona za ponad 300 zł wraz z ubezpieczeniem , łańcuch wywaliłem z niej bo za ciężki i używam do niej grubej liny ok 1cm z auchan za 20 zł. Dodatkowo kłódką zapinam za tarcze hamulca tarczowego a linką do stojaka .
http://www.ambike.pl/p/pl/2338/zabezpie ... 30cm-.html
Pamiętam miny ludzi jak wyciągałem ten łańcuch by zapiąć rower, większość mówiła że jak tak się boje o rower to mogą mi popilnować , najlepsi byli goście którzy zapinali 3 nowe rowerki ful wypas linką 0,5 cm gdy zobaczyli czym ja zapinam uświadomili sobie że jednak jeden z nich zostanie ich popilnować .
Kiedyś pod szkołą po kradzieży mojego roweru przecięliśmy wszystkie gówniane linki którymi były zapięte rowery (były to rowery kumpli z klasy którzy kończyli zajęcia) i czekaliśmy w krzakach na ich reakcję . Byli wielce zdziwieni że linek nie ma a rowery są . Dodam że 90% tych linek otworzyliśmy bez użycia narzędzi wystarczyło wyłamać linkę kilkukrotnymi ruchami i sama pękała , po tej zagrywce nie mieli wyjścia i musieli kupić lepsze linki .
Co do filmików to godzinkę raz na jakiś czas z kumplami możemy poświęcić , też chcemy kręcić filmy z podstawionymi złodziejami w miejscach które są rozpoznawalne przez rzeszowskich rowerzystów np. uniwerek na Rejtana dawać podstawiane rowery lipne zapięcia z tesco i uświadamiać ludziom że nawet w miejscach które są pozornie bezpieczne da się ukraść rower . Te filmy mają poprawić bezpieczeństwo rowerów i uświadamiać ludziom czego nie robić . Dodatkowo mają zniechęcić do kradzieży, teraz niektórzy traktują kradzież jak dobrą pracę ,
ukradniesz dwa dobre rowery i masz pensje 3000 zł za 15 min roboty . Dlatego nie chcę by złodziei przybywałoKradzieży coraz więcej , dlatego trzeba wystartować z akcją UWAGA ZŁODZIEJ - akcja prowokacja i publikować zdjęcia złodziejaszków na naszym powstającym już fanpage na facebooku .
Fajną zaletą facebooka będzie możliwość oznaczania znajomych złodziejaszków pinezkami na naszym profilu . No i oczywiście możliwość komentowania całej akcji prowokacji .
Oczywiście wszystko zgodnie z prawem :
[center]Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej.
W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta
otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
w art. 80: uchylenie
pkt 3 w ust. 1 oraz
nowe brzmienie ust. 2
i 7 wchodzą w życie z
dn.5.02.2005 r.
(Dz.U. z 2004 r. Nr
172, poz. 1804)
©Kancelaria Sejmu s. 25/40
04-08-23
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem
przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych,
zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie
szczegół całości takiej jak zgromadzenie,
krajobraz,
publiczna impreza.[/center]
Te zdjęcia będą skupiały się raczej na krajobrazie i przedstawia
przy okazji złodziejaszka który wejdzie w kadr i pracuje w swoim publicznym zawodzie , tzn. zawód złodziej .
Na KOLEJNEJ masie ORGANIZATORZY powini zrobić demonstracje instruktażową jak łatwo otwiera się zapięcia na szyfr , wyłamuje linki czy przecina zapięcia . Pokaz proponuje przeprowadzić jednocześnie ze sprzedażą U-locków po atrakcyjnej cenie dla uczestników .