Ponieważ widzę że kilka osób z kolorowymi nickami nie radzi sobie z tym co robi to pozwolę sobie wypisać kilka spraw które ostatnio wywołały dyskusję na forum i zmusiły do podjęcia konkretnych (wreszcie) kroków. Dzisiaj po małej aktualizacji regulaminu forum pojawiły się pewne nieścisłości:
Rodział 8: Netykieta
Cytuj:
"< sygnaturka zawiera maksymalnie do czterech linijek, może zawierać imię i nazwisko, adres e-mail lub strony www, nie umieszczamy obrazków i grafik"
Cytuj:
Rozdział 6. Podpisy (sygnatury)
6.1 b) Sygnatura może mieć długość maksymalnie 250 znaków (razem z BBCode maksymalnie 500 znaków) oraz zawierać do 3 obrazków, o łącznych wymiarach 700x150px i wadze do 25kB. Rozmiar tekstu w sygnaturze nie może przekraczać 3.
Czyli w końcu jak to jest, można czy nie można?

Czyżby administracja nie znała regulaminu który zmienia?
Po tych zmianach nie pojawił się żaden oficjalny post w tym dziale dotyczący jej wprowadzenia, ani też nie dostałem prywatnej wiadomości z "masowej korespondencji" którą przecież można wysłać z panelu administratora i jest pewność że każdy ją przeczyta. Wstęp do regulaminu wyraźnie o tym mówi:
Cytuj:
"„forum.rowery.rzeszow.pl” ma prawo zmienić te warunki, ale musi Cię o tym poinformować. "
Czyżby administracja forum nie znała regulaminu po raz kolejny?
Wracając do sytuacji, do dnia dzisiejszego, czyli do pojawienia się regulacji dotyczących rozmiaru i wagi grafik w sygnaturkach dalej obowiązywał jeden z punktów rozdziału 9 regulaminu forum o tym że nie można mieć jej wcale, ale pomimo tego użytkownicy posiadający grafiki w podpisie, przykład - proszę:

mogli posiadać je bez żadnych konsekwencji pomimo zgłaszania uwag przez użytkowników forum - tutaj też posłużę się screenem:

i postów samych "winowajców"

No więc tutaj na scenę wkracza przodownik całego ZUA na forum, znienawidzony przez znaczną część użytkowników Snajper, czyli ja
Ponieważ mniejsze sygnaturki (ale wciąż większe od postów) nie raziły w oczy postanowiłem bardziej unaocznić łamanie punktu regulaminu który zabraniał posiadania obrazków wstawiając Kaczora

Został wstawiony z jak najmniej inteligentnym tekstem (jeśli ktoś sądzi że wstawiłem go tak po prostu bo ładnie by wyglądał pod moimi postami i uważa że odzwierciedla mój poziom intelektualny oraz to że moje posty to tylko zlepek grafomańskich wypocin to pozdrawiam go serdecznie) no i cóż, wreszcie ruszyło

Zamiast gadać jeden z moderatorów po prostu to usunął, do tego w regulaminie pojawił się zapis dotyczący wielkości obrazków w sygnaturze... których i tak nie powinno tam być

Ocenę tej sytuacji pozostawiam użytkownikom.
Przeszukując regulamin w poszukiwaniu systemu upomnień i kar obowiązujących na forum natrafiamy na taki zapis:
Cytuj:
Rozdział 9 . Warunki użytkowania serwisu
9.1 Złamanie zasad obowiązujących na Forum spowoduje natychmiastową dezaktywację konta użytkownika.
Więc co to w ogóle jest ostrzeżenie skoro nie jest zdefiniowane, nie zdefiniowana jest liczba potrzebna do usunięcia z forum a karą za wszystko jest dezaktywacja konta.
Kolejny fragment regulaminu forum brzmi:
"Twoja sygnaturka (podpis), powinna mieć co najwyżej cztery linie. Może zawierać np. imię i nazwisko lub pseudonim, adres e-mail, link do strony, ulubiony cytat."Docieramy do momentu kiedy z mojego podpisu oprócz usunięcia grafiki (co jest podyktowane regulaminem i na co czekałem) zostaje usunięty cytat którego regulamin nie zabrania wstawiać a dodatkowo sugeruje taką możliwość. Coś jest chyba nie tak bo chociaż "administrator ma zawsze rację" to czy może sobie pozwolić na taka samowolkę?
Wydaje mi się że środkiem do komunikacji z użytkownikiem powinna być prywatna wiadomość z wypisanym konkretnym przewinieniem a nie ogólnikowe stwierdzenie w stylu "czytaj regulamin i szanuj czas innych." wpisane w podpis. Czy na rozprawach sądowych sędzia jako uzasadnienie wyroku podaje "Czytaj Kodeks Wykroczeń i szanuj czas przedstawicieli władzy sądowniczej"? Nie sądzę
Opis tej sytuacji kończę tym że jako jedyny użytkownik zostałem nagrodzony słusznym ostrzeżeniem za posiadania przez kilka dni niezgodnego z regulaminem i kłującego w oczy obrazka, ale pozostałe osoby których sygnatury z grafikami widniały na forum od dłuższego czasu nie zostały ani ukarane ani pozbawione wspomnianych grafik z podpisów. Czyżby na forum byli równi i równiejsi? A może najbardziej obrywa ten co najgłośniej krzyczy? Nawet jeśli tak to chciałbym aby wszyscy użytkownicy byli równi wobec prawa
Dziękuję w tym miejscu osobom których działanie od dawna inspirowało mnie do odegrania całej sytuacji i stworzenia treściwego postu. Ocenę pracy administracji forum rowery.rzeszow.pl pozostawiam jego użytkownikom.
Rozdział 6. Podpisy (sygnatury)
a) Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.
pod pojęciem obrazek rozumiemy nieruchomy element a nie GIF który aktualnie wstawiłeś w swoją sygnaturkę - i teraz odpowiedz kto tu łamie regulamin ??
czepiasz się byle się czepiać ot co...