rowery.rzeszow.pl Strona Główna rowery.rzeszow.pl
vortal rzeszowskich rowerzystów

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyciąg narciarsko-rowerowy w Rzeszowie
Autor Wiadomość
@Heron 

Sprzęt: Merida Sport
Wysłany: 2010-01-10, 15:46   Wyciąg narciarsko-rowerowy w Rzeszowie

Witam. W roku 2008 jeżdżąc na rowerze i szukając trasy pod Skandia MTB, wyznaczyłem kilka tras zjazdu do mety w Rzeszowie (jak już wiemy nareszcie będziemy mieć Skandię w 2010). Czytając o podwyżkach cen biletów na wyciąg w Przemyślu i zastanawiając się czy w 2010 damy rade zrobić zawody w downhillu w głowie narodziła się myśl, ze może w Rzeszowie można zrobić wyciąg narciarski z torem do downhillu !?! Najlepsza byłaby trasa z Rocha po polach w kierunku ulicy Wieniawskiego. Inne trasy do zbadanie pod kątem atrakcyjności, walorów technicznych i logistycznych to: w Słocinie przy granicy z Malawą, oraz dwa w Białej - tam zapewne domyślacie się gdzie (jeden ok 1km, a drugi ok 1,8km). Zapodałem temat w interpelacjach na Sesji Rady Miasta co nie spotkalo się z pozytywnym odzewem. W związku z tym koleżanki i koledzy musimy zewrzeć szyki rowerzystów i narciarzy ku temu by przekonać władze Rzeszowa do wybudowania wyciagu. Zacznijmy zbierać podpisy popierające inicjatywę wyciągu, które złożymy Prezydentowi - może wtedy przynajmniej temat zostanie poważnie potraktowany i odpowiednie wydziały Urzędu Miasta zajmą się np. przygotowaniem programu funcjonalno-użytkowego.
Lista do wydrukowania i zbierania podpisów:link . Glosy poparcia można również kierować na maila: jackl@op.pl z tytułem "wyciąg narciarski w Rzeszowie" w którym trzeba podać swoje imię i nazwisko, PESEL i dopisać tekst: "Popieram inicjatywę wybudowania wyciągu narciarsko-rowerowego w Rzeszowie".
Pozdrowienia.

@Michał 
Administrator
I am Specialized!

Sprzęt: a z 3
Wysłany: 2010-01-10, 21:54   

Jacku, ale czy ten stok czasem nie jest stokiem południowym/południowo-zachodnim? Jeśli tak to nie ma szansy bytu w naszych warunkach klimatycznych - śnieg spływa momentalnie co znacznie skraca sezon i obniża przychody. Najlepszym przykładem tego jest Litwinka w Białce Tatrzańskiej która upadła pomimo tego że ukształtowanie terenowe było idealne... Szukanie stoku północnego to jest najważniejsza sprawa w poszukiwaniach - moim zdaniem.

a tak poza tym - stok w mieście = mega tłok ;)

Tak czy inaczej - jestem bardzo za :)

@Heron 

Sprzęt: Merida Sport
Wysłany: 2010-03-11, 08:00   

Nie jest tak źle Masełko - są jeszcze inne trzy alternatywne trasy wyciągu, na dwóch z nich śnieg jeszcze leży (grubość ok 20-30cm) i nie mówię tutaj o puszku, który spadł kilka dni temu. Stoki są skierowane ku północy, mają ok 1km długości i 80-90m różnicy wysokości. W związku z uchwałą Rady Miasta z tamtego miesiąca, będzie opracowywany plan zagospodarowania przestrzennego w Słocinie z uwzględnieniem na mój wniosek dwóch lokalizacji pod wyciąg. Dodatkowo wysunąłem wniosek w interpelacjach, aby podobne działania podjąć na Zalesiu i w Białej. Wydział pozyskiwania funduszy z Unii bada temat zdobycia trochę Euro na budowę wyciągu. Pomału coś się zaczyna dziać, jest nawet kilku inwestorów przyglądających się rozwojem wypadków.

sixsixone 

Wysłany: 2010-04-03, 20:35   

Można dalej wysyłać e-maile z podpisami?, czy petycja już złożona?

Odpowiedz do tematu